Aloe Vera’nın Cildinize Ve Saçlarınıza Yararları
Aloe Vera’nın Cildinize Ve Saçlarınıza Yararları
Aloe vera jel popüler cilt bakımı, yara iyileşmesi, yanık rahatlama ve diğer birçok sorun için kullanılır. Çeşitli antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve proteinler içerir.
Aloe veranın aktif bileşenleri iltihabı hafifletmeye, saç kalitesini artırmaya ve genel sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir. Bu makalede aloe veranın çeşitli sağlık yararları ele alınmıştır.
Not: Bazı kültürler, çiçeklerinin genç sapı da dahil olmak üzere bir sebze gibi aloe vera bitkisinin yapraklarını kullanır. Ancak, yaprak özü tüketim için güvenli olmayan aloe lateks içerdiği için aloe yapraklarının yemesi önerilmez.
Cilt için Aloe Vera
Aloe vera, genel cilt sağlığının yanı sıra çeşitli cilt sorunları için de oldukça faydalıdır.
Aloe vera jeli, cilt yaralanması yerinde bir anti-enflamatuar ajan (1)(2) ve bir ağrı kesici görevi görebilir.
Ayrıca, histamin salındığında alerjik yanıtlardan biri olan kaşıntılı, tahriş olmuş cildi hafifletmeye yardımcı olabilir.
Aloe sterol oral alımı kırışıklıkların görünümünü azaltmaya ve genel cilt elastikiyetini artırmaya yardımcı olabilir. (3)
Sabah ve akşam yüz temizliğinden sonra tretinoin jeli ile birlikte %50 aloe vera jel çözeltisi uygulanırsa aloe vera jeli akne için faydalı olabilir.Aloe jel veya kremin günde iki kez veya daha fazla uzun süreli tedavisi de akne ile ilgili izlerin görünümünü azaltmada etkili olabilir.
Aloe vera uygulaması da sedef hastalığı semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilir.Sedef hastalığı için aloe vera tedavisi muhtemelen durum için diğer tedavilerle birlikte en iyi şekilde çalışır. Durumunuz varsa bir doktora danışın. Aloe vera cilt rahatsızlıkları için bir tedavi değildir ve önceden bir doktora veya dermatoloğa başvurulmalıdır.
Aloe veranın anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri bebek bezi döküntüsünü yatıştırma ve iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bebek bezi döküntüsünün tedavisinde aloe jelin topikal kullanımı genellikle 3 ay veya daha büyük olan bebekler için güvenli olarak kabul edilir. Bu ilacı denemeden önce, bebeğiniz için uygun olup olmadığını görmek için çocuk doktorunuza danışmalısınız.
Güneş yanığı için aloe vera jeli, sıcak, kızarık ciltte verdiği soğutma hissi nedeniyle uzun zamandır doğal bir ev ilacı olmuştur. Bu durumda dermatolog onaylı reçetesiz aloe vera jeli kullanmak da uygundur.
Saç için Aloe Vera
Aloe vera, kafa derisindeki folikülleri aktive ederek saç büyümesini teşvik etmeye yardımcı olan bol miktarda magnezyum içerir. Aloe’de de bulunan bir glikoprotein olan aloprogen, anti-alerjenik özelliklere sahiptir.
Aloe jelinin soğutma ve nemlendirici özelliklerinden sorumlu bileşik olan Aloin, saç hasarını geri almanıza ve treslerinizi yumuşak ve parlak hale getirmenize de yardımcı olabilir.
Genel Sağlık için Aloe Vera
Aloe vera cilt ve saç iyileştirmek için popüler olsa da, aynı zamanda ağız, gastrointestinal ve hormonal sorunların yönetimi de dahil olmak üzere genel sağlıkta geniş uygulamalara sahip olduğu bulunmuştur.
2. Aloe vera kabızlık giderilmesine yardımcı olabilir
Aloe, geleneksel Hint tıbbında kabızlığı gidermek için kullanılır. Aloe vera suyunda bulunan lateks, bitkinin müshil etkilerinden birincil derecede sorumlu olan şarbon içerir.
Kabızlık giderilmesi için yatmadan önce 100-200 mg aloe veya 50 g aloe özü etkili bulundu. Alternatif bir tedavi, günde bir kapsülde başlanan ve gerekirse günde üç kapsüle kadar yükseltilmesi önerilen 500 mg aloe kapsüldür.
3. Aloe vera üreme sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir
Aloe vera bazı kültürlerde adeti düzenlemek için rahim uyarıcısı olarak kullanılmıştır.
Aloe ve üreme etkileri üzerine son araştırmalar yapılmıştır. Ancak, hayvan deneklerinin kullanımı nedeniyle sonuçlar çelişkili ve boş kaldı. Büyük literatür incelemelerinde aloe veranın östrojen düzeyleri üzerinde herhangi bir etkisi olduğundan bahsedilmemektedir.
Aloe Vera Tüketimi için Önlemler
Her zaman olduğu gibi, doktorunuza danışmadan asla yeni bir takviyeye başlamayın.
Aloe yaprağı ekstresi veya aloe lateksi ağızdan TÜKETMEYİn. Maksimum güvenlik için, Uluslararası Aloe Bilim Konseyi, aloe türevi malzemede izin verilen maksimum aloin içeriğinin oral kullanım için 10 ppm’den (milyonda bir parça) az olduğunu ve önerilen sınırın tıbbi olmayan kullanım için 50 ppm veya daha az olduğunu belirtti.
Hamile kadınlara hamilelik sırasında bitkisel takviyeler almamaları önerilir ve hamile kalmaya çalışıyorsanız gebe kalmadan önce bile takviyeler konusunda her zaman bir doktora danışmalıdır.
Emziren anneler de takviyelerden kaçınmalı ve anne sütü yoluyla bebeğe kimyasal bileşikler aktarılabildiğinden güvenli kullanım için doktorlarına danışmalıdır.
Günlük aloe kullanımı önerilmez. Aloe veranın yanlış ağız tüketimi kramp ve ishale neden olabilir.
Uzun süreli aloe alımının hematüri (idrarda kan), böbrek problemleri ve kardiyak düzensizlik gibi olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.
İrritabl bağırsak hastalığı (IBD), hemoroid, böbrek rahatsızlıkları ve diyabet tedavisinde ve presurgical adaylarda aloe vera önerilmez.
Aloe veranın oral yutulmasının diyabet ilaçlarının etkisini karşıt hale getirmek olduğu bulunmuştur. Aloe preparatının kısa ila uzun süreli kullanımı için hastaneye yatış gerektiren çeşitli hepatik (karaciğer) toksisite vakaları bildirilmiştir.
Birçok bitkisel takviyenin reçeteli ilaçlarla gıda-ilaç etkileşimlerine sahip olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, doktorunuzla diyetinize bitkisel takviyeler eklemeye olan ilginizi tartışmak önemlidir.
Aloin, emodin ve aloe-emodin, hem in vivo hem de in vitro çalışmalarda laboratuvar sıçanlarında genotoksisite ve kanserojenlik ile ilgili olarak incelenen aloe latekste bulunan bileşiklerden bazılarıdır.
Aloe vera jelinin topikal kullanımı genellikle çoğu insan için güvenlidir. Bitkiye alerjiniz varsa, kurdeşen, kaşıntı, tahriş ve şişmeye de neden olabilir.
Son Söz
Aloe vera yüzyıllardır cilt problemleri ve yara iyileşmesi için kullanılmaktadır. Topikal uygulaması akne, yanık ve döküntüler için yaygındır. Aloe vera ağız ve saç sağlığı için de kullanılabilir. Ancak aşırı veya yanlış alım sağlık sorunlarına neden olabileceği için aloe verayı dikkatli kullanmak gerekir.
İLGİNÇ HABERLER